Vitamine K is een in vet oplosbare vitamine en bestaat uit twee componenten. Vitamine K komt voor in de voeding als fylichinon (vitamine K1) en in de dikke darm wordt menachinon (vitamine K2) gemaakt door bacteriën. Vitamine K1 en K2 hebben dezelfde werking.
Wat is de functie van vitamine K?
Het lichaam heeft behoefte aan vitamine K om de volgende processen te ondersteunen:
- De bloedstolling
- De aanmaak van botweefsel
- Het soepel houden van de vaatwanden
Waar zit vitamine K in?
Vitamine K zit in diverse voedingsmiddelen zoals melk en melkproducten, groene bladgroenten, granen, fruit, vlees en eieren. In lever, kaas en eigeel zitten kleine hoeveelheden vitamine K2.
Vitamine K is redelijk stabiel bij verhitten boven de 100°C en gaat tijdens het koken, bakken en braden nauwelijks verloren.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K
De Gezondheidsraad is een onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan met als taak de regering en het parlement adviseren op het gebied van de volksgezondheid. De Gezondheidsraad geeft met de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) een aanbeveling hoeveel vitaminen en mineralen gezonde mensen dagelijks nodig hebben. Voor vitamine K gelden (nog) geen Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden in Nederland.
De eerste 12 weken na de geboorte hebben baby’s extra vitamine K nodig omdat de darmen zelf nog geen vitamine K aanmaken. Het advies is om hen 150 microgram vitamine K per dag te geven in een supplement (bijvoorbeeld vitaminedruppeltjes).
Voor een compleet overzicht van alle aanbevolen hoeveelheden vitaminen en mineralen per leeftijdscategorie kunt u kijken op de pagina’s die staan onder het kopje dagelijkse behoefte
Sommige mensen hebben een aangepaste behoefte aan vitaminen en mineralen door bijvoorbeeld leefstijl, zwangerschap of ziekte. Kijk voor de aangepaste vitaminen- en mineralenbehoeften op de pagina’s die vallen onder speciale behoefte
Het gezondheidseffect van te weinig vitamine K
Het risico van een tekort aan vitamine K speelt vooral bij pasgeboren baby’tjes. Zij hebben nog geen voorraad op kunnen bouwen omdat deze vitamine niet vanuit de placenta kan worden opgenomen door de baby. Het gevolg van een vitamine K tekort bij baby’s is de kans op ernstige bloedingen.
Bij volwassenen ontstaat zelden een tekort aan vitamine K. De mogelijkheid op een vitamine K tekort dreigt alleen bij (zeer) langdurig antibiotica gebruik. Antibiotica vernietigen de bacteriën in de darmen waardoor het lichaam zelf onvoldoende vitamine K aanmaakt. Het gevolg van een vitamine K tekort bij volwassenen is een vertraagde bloedstolling.
Het gezondheidseffect van te veel vitamine K
Er is tot op heden nog geen schadelijk effect van teveel vitamine K vastgesteld. In de praktijk komt een teveel aan vitamine K niet voor. Het gebruik van een hoog gedoseerd vitamine K supplement in combinatie met het gebruik van bloedverdunners wordt afgeraden.