Vitamine B8 is een in water oplosbare vitamine en wordt ook wel biotine genoemd. Vitamine B8 is één van de acht vitaminen van het vitamine B-complex. Het lichaam is niet in staat om zelf vitamine B8 te maken, daarom moeten we het via onze voeding binnenkrijgen.

Wat is de functie van vitamine B8?

Vitamine B8 is een belangrijk vitamine voor verschillende processen in het lichaam. Vitamine B8 is onder andere betrokken bij:

  • Het vrijmaken van energie uit eiwitten en koolhydraten
  • De vorming van vetzuren in het lichaam
  • De gezondheid van de huid
  • De gezondheid van het haar

Waar zit vitamine B8 in?

Vitamine  B8Vitamine B8 is zit vooral in de volgende voedingsmiddelen: noten en pinda’s, melk, eieren en lever.

Vitamine B8 is gevoelig voor (zon)licht, maar kan wel redelijk goed tegen verhitten boven de 100°C en gaat tijdens het koken, bakken en braden bijna niet verloren.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B8

De Gezondheidsraad is een onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan met als taak de regering en het parlement adviseren op het gebied van de volksgezondheid. De Gezondheidsraad geeft met de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) een aanbeveling hoeveel vitaminen en mineralen gezonde mensen dagelijks nodig hebben.

Voor vitamine B8 gelden geen Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden in microgrammen per dag (mcg/dag) maar een niveau van Adequate Inname (AI) in microgrammen per dag (mcg/dag):

Leeftijd

Jongen / Man

Meisje / Vrouw

0 – 5 maanden

4

4

Wegens gebrek aan gegevens zijn er geen aanbevelingen voor andere leeftijdsgroepen uitgegeven door de Gezondheidsraad.

Voor een compleet overzicht van alle aanbevolen hoeveelheden vitaminen en mineralen per Vitamine B8leeftijdscategorie kunt u kijken op de pagina’s die staan onder het kopje dagelijkse behoefte

Sommige mensen hebben een aangepaste behoefte aan vitaminen en mineralen door bijvoorbeeld leefstijl, zwangerschap of ziekte. Kijk voor de aangepaste vitaminen- en mineralenbehoeften op de pagina’s die vallen onder speciale behoefte

Het gezondheidseffect van te weinig vitamine B8

Een te lage inname van vitamine B8 komt zelden voor omdat vitamine B8 in veel verschillende voedingsmiddelen zit. Wanneer de situatie zich toch voordoet dat er een tekort aan vitamine B8 ontstaat kan dat leiden tot de volgende klachten:

  • Depressie
  • Huidafwijkingen
  • Bloedarmoede
  • Vermoeidheid
  • Spierpijn

Het gezondheidseffect van te veel vitamine B8

Wanneer u meer vitamine B8 via uw voeding binnenkrijgt dan uw lichaam nodig heeft, is dit geen probleem. Er zijn geen nadelige gevolgen bekend van een te hoge vitamine B8 inname. U krijgt hier geen lichamelijke of psychische klachten van. Het teveel aan vitamine B8 verlaat uw lichaam via uw urine.