Gezond oud worden, wie wil dat niet. Helaas is de praktijk anders en krijgt iedereen in zijn/haar leven te maken met ziekten. Gelukkig gaat het vaak om relatief onschuldige ziekten als infecties door bacteriën en virussen wat leidt tot bijvoorbeeld verkoudheid of griep. In andere gevallen gaat het om ernstigere of zelfs levensbedreigende aandoeningen.

ZiekteDiabetes, hart- en vaatziekten, artrose, nek- en rugklachten, eczeem en depressie zijn de meest voorkomende ziekten/aandoeningen in Nederland. Deze aandoeningen kunnen door de impact en/of lange duur de kwaliteit van leven behoorlijk aantasten. De meeste van deze aandoeningen hebben een chronisch karakter en komen vaker voor bij oudere mensen.

In sommige gevallen zijn deze ziekten (deels) te beïnvloeden door uw leefstijl aan te passen, aangezien ze mede veroorzaakt worden of kunnen verergeren door roken en overgewicht en soms ook door overmatig alcoholgebruik.

Ieder ziektebeeld geeft zijn eigen aangepaste vitaminen- en mineralenbehoefte. Het is daarom ondoenlijk om hier aan te geven op welke vitaminen en mineralen u extra moet letten. Wel is het zo dat bij ziekte het extra belangrijk is om te letten op voldoende voedingsstoffen. Bij een tekort aan voedingsstoffen heeft uw lichaam meer moeite met zich herstellen. Bij chronische aandoeningen kunnen voedingsadviezen van een diëtiste daarom uitkomst bieden.

Medicijngebruik

ZiekteBij bepaalde aandoeningen zullen medicijnen gebruikt moeten worden om de aandoening te bestrijden of het leven met deze aandoening dragelijk te houden. Sommige medicijnen beïnvloeden de stofwisseling en de werking van vitaminen en mineralen in het lichaam als ze langdurig worden gebruikt.

Zo heeft antibiotica bijvoorbeeld invloed op de werking van vitamine B2 en galzuurbinders hebben invloed op de werking van vitamine A, vitamine D, vitamine E, vitamine K, vitamine B11 en vitamine B12. Bloeddrukverlagende medicijnen hebben weer invloed op de werking van mineralen als natrium, kalium, magnesium en zink. Uw behandelend arts kan u helpen door eventueel extra vitaminen en/of mineralen voor te schrijven. U kunt dit altijd bespreekbaar maken met hem/haar.