Eten voor twee omdat u zwanger bent, is niet nodig maar uw lichaam heeft wel extra voedingsstoffen nodig. Ook voor zwangere vrouwen is het advies om gezond en gevarieerd te eten, maar dit levert niet alle vitamines op die u nodig heeft wanneer u zwanger bent. U heeft bijvoorbeeld extra vitamine A, vitamine D en vitamine B11 (foliumzuur) nodig tijdens de zwangerschap.

ZwangerVitamine A is van belang voor de groei van het kindje in uw buik. Een te hoge inname van vitamine A kan echter uw ongeboren kindje schaden. De benodigde hoeveelheid vitamine A tijdens de zwangerschap vindt u in de tabel vitaminen hieronder.

Extra vitamine D (10 microgram per dag) is nodig om calcium uit de voeding goed op te nemen. Calcium zorgt voor de opbouw en stevigheid van de botten van u én uw ongeboren kindje. Ook wordt aan zwangere vrouwen extra foliumzuur geadviseerd. Een tekort aan foliumzuur in de eerste weken van de zwangerschap kan het risico op een kindje met een ‘open ruggetje’ vergroten. Het advies is om extra foliumzuur te gebruiken vanaf het moment dat u zwanger wilt worden tot en met de eerste 8 weken van de zwangerschap.

Vitaminen

In de tabel hieronder ziet u wat u per dag aan vitaminen nodig heeft wanneer u zwanger bent. De hoeveelheden worden aangegeven in microgrammen per dag (mcg/dag) of milligrammen per dag (mg/dag). De gezondheidsraad heeft voor vitamine B8 en K geen Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid gedefinieerd (deze vakjes zijn gekleurd en bevatten geen getal).

Vitamine

Zwangere vrouw

A (mcg/dag)

1000

B1 (mg/dag)

1,4

B2 (mg/dag)

1,4

B3 (mg/dag)

17

B5 (mg/dag)

5

B6 (mg/dag)

1,9

B8
B11 (mcg/dag)

400

B12 (mcg/dag)

3,1

C (mg/dag)

90

D (mcg/dag)

3,1 1)

E (mg/dag)

10,5

K
1.) 10 microgram extra suppletie aanbevolen

Vrouwen die zwanger zijn, krijgen het advies om standaard 10 microgram vitamine D per dag extra te nemen in een supplement.

Mineralen

In de tweede tabel ziet u wat u als zwangere vrouw nodig heeft per dag aan mineralen. De hoeveelheden worden aangegeven in microgrammen per dag (mcg/dag) of milligrammen per dag (mg/dag). De gezondheidsraad heeft niet voor alle mineralen een Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid gedefinieerd (deze vakjes zijn gekleurd en bevatten geen getal).

Mineralen

Zwangere vrouw

Calcium (mg/dag)

1000

Chloride
Chroom
Fluoride
Fosfor (mg/dag)

800 – 1600

IJzer (mg/dag)

11 – 19 1)

Jodium
Kalium
Koper (mg/dag)

2,0 – 3,5

Magnesium (mg/dag)

300 – 350

Mangaan
Molybdeen
Natrium (g/dag)

2,4 2)

Selenium (mcg/dag)

75 – 150

Zink (mg/dag)

12 – 15 3)

Vitamine1.) Het advies luidt: eerste trimester zwanger 11 milligram ijzer, tweede trimester zwanger 15 mg ijzer en derde trimester zwanger 19 milligram ijzer
2.) Maximum per dag is 2,4 gram natrium, dit komt overeen met 6 gram keukenzout. Het advies is om niet teveel zout te gebruiken
3.) Het advies luidt: eerste trimester zwanger 12 milligram zink, en vanaf het tweede trimester zwangerschap 15 mg zink