Sporten is gezond. Iemand die recreatief sport heeft geen extra voedingsstoffen nodig. Fanatieke sporters en topsporters vergen veel van hun lichaam en hebben over het algemeen wel extra energie en voedingsstoffen nodig. Veel van die energie is te halen uit grotere hoeveelheden ‘normale voeding’ maar soms verdient het de voorkeur om een multivitaminepreparaat te gebruiken.

Sporters
Sporters hebben veelal extra selenium, koper en zink nodig. Deze mineralen worden gebruikt om het aantal vrije radicalen in ons lichaam te beperken. Het aantal vrije radicalen neemt toe doordat er tijdens het sporten meer zuurstof wordt verbruikt. Teveel vrije radicalen kunnen lichaamscellen beschadigen. Een klacht die dan ontstaat is bijvoorbeeld spierpijn. Vitaminen die ook een beschermende werking hebben op deze vrije radicalen zijn vitamine C en vitamine E

Naast de behoefte aan meer vitaminen en mineralen heeft een sporter ook meer behoefte aan energie. Deze extra energie wordt meestal gehaald uit extra koolhydraatrijk eten of snacks met koolhydraten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de borden pasta die voetballers eten de dag voor een wedstrijd of een banaan tijdens het hardlopen.

Voor een sporter is veel extra energie, vitaminen en mineralen uit gewone voedingsmiddelen te halen maar een supplement kan een voldoende inname van vitaminen en mineralen waarborgen. Of de sportprestaties ook beter worden door extra vitaminen in te nemen bovenop de normale voeding is (nog) niet gebleken.

Supplementen moeten in dit verband niet worden verward met doping. Op de website van de dopingautoriteit is een lijst met voedingssupplementen te vinden die veilig gebuikt kunnen worden. U kunt hier de lijst met voedingssupplementen bekijken.