Wanneer u besluit borstvoeding te geven dan verbruikt uw lichaam meer energie en heeft u ook meer vitamines en mineralen nodig. Uw eigen lichaam heeft meer voedingsstoffen nodig maar u moet er ook voor zorgen dat uw kindje voldoende voedingstoffen binnenkrijgt.

BorstvoedingDeze extra energie en voedingsstoffen kunt binnen krijgen door meer gezonde voeding te eten, dus grotere hoeveelheden. Lukt dit niet dan kunt u een multivitaminepreparaat naast uw voeding gebruiken. Een gecombineerd preparaat is het beste omdat de benodigde voedingstoffen in een goede onderlinge verhouding aanwezig zijn in het supplement. Er zijn speciale vitaminepreparaten verkrijgbaar voor vrouwen die borstvoeding geven.

Vitaminen

In de tabel hieronder ziet u wat u per dag aan vitaminen nodig heeft wanneer u borstvoeding geeft.. De hoeveelheden worden aangegeven in microgrammen per dag (mcg/dag) of milligrammen per dag (mg/dag). De gezondheidsraad heeft voor vitamine B8 en K geen Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid gedefinieerd (deze vakjes zijn gekleurd en bevatten geen getal).

Vitamine

Borstvoedende vrouw

A (mcg/dag)

1250

B1 (mg/dag)

1,7

B2 (mg/dag)

1,7

B3 (mg/dag)

20

B5 (mg/dag)

7

B6 (mg/dag)

1,9

B8
B11 (mcg/dag)

400

B12 (mcg/dag)

3,5

C (mg/dag)

110

D (mcg/dag)

3,5 1)

E (mg/dag)

12

K
1.) 10 microgram extra suppletie aanbevolen

Vrouwen die borstvoeding geven krijgen het advies om standaard 10 microgram vitamine D per dag extra te nemen in een supplement.

Mineralen

In de tweede tabel ziet u wat u als borstvoedende vrouw nodig heeft per dag aan mineralen. De hoeveelheden worden aangegeven in microgrammen per dag (mcg/dag) of milligrammen per dag (mg/dag). De gezondheidsraad heeft niet voor alle mineralen een Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid gedefinieerd (deze vakjes zijn gekleurd en bevatten geen getal).

Mineralen

Borstvoedende vrouw

Calcium (mg/dag)

1000

Chloride
Chroom
Fluoride
Fosfor (mg/dag)

900 – 1800

IJzer (mg/dag)

20

Jodium
Kalium
Koper (mg/dag)

1,5 – 3,5

Magnesium (mg/dag)

300 – 400

Mangaan
Molybdeen
Natrium (g/dag)

2,4 1)

Selenium (mcg/dag)

75 – 150

Zink (mg/dag)

16 – 20 2)

Vitamine1.) Maximum per dag is 2,4 gram natrium, dit komt overeen met 6 gram keukenzout. Het advies is om niet teveel zout te gebruiken
2.) De eerste 3 maanden borstvoeding geldt 20 mg zink per dag, vanaf de maand 4 geldt 16 mg zink per dag