Bijna iedereen heeft er wel ervaring mee, er moeten een paar kilootjes af!

Hiervoor zijn er talloze diëten beschikbaar. Een dieet is een methode om gewicht te verliezen, voorbeelden zijn: het Atkins dieet, broodwisseldieet, Dr. Frank-dieet, South Beach dieet, Sonja Bakker dieet en ga zo maar door.

AfvallenAls u over langere periode minder energie binnenkrijgt dan uw lichaam verbruikt dan neemt het lichaamsgewicht af. Het succesvol volgen van een dieet hangt van een aantal factoren af. Zo moet het dieet praktisch inpasbaar zijn in het dagelijks leven en het moet ook op langere duur goed vol te houden zijn. Strenge diëten kunnen op korte termijn misschien heel effectief zijn, maar zijn op lange termijn lastig vol te houden. Veel diëten houden bovendien geen rekening met de normen van gezonde voeding en dat vormt een risico op een tekort aan voedingsstoffen.

Verantwoord afvallen kan aan de hand van de Richtlijnen Goede Voeding die beschreven zijn door het Voedingscentrum in de Schijf van Vijf. Het afvallen gaat misschien minder snel dan bij een crashdieet maar het is wel gezonder én het gewichtsverlies is duurzamer. Een voedingspatroon wat is samengesteld uit de schijf van vijf levert alle benodigde vitaminen en mineralen. Er zijn ook 5 regels beschreven ter ondersteuning van de schijf van vijf, namelijk:

  1. Eet gevarieerd
  2. Eet niet teveel en beweeg
  3. Eet minder verzadigd vet
  4. Eet veel groente, fruit en brood
  5. Eet veilig

Meer informatie over deze regels en de schijf van vijf vindt u op de website van het VoedingsCentrum op www.voedingscentrum.nl

Wanneer een dieet wordt gevolgd wat niet voldoet aan de schijf van vijf dan kan het verstandig zijn om een supplement te gebruiken. Afhankelijk van welk dieet er wordt gevolgd, kunnen er namelijk tekorten ontstaan in bepaalde vitaminen en mineralen. Om te bepalen welke voedingsstoffen u tekort komt in het dieet kunt u advies vragen aan een diëtist(e). U kunt deze tekorten aanvullen door gebruik te maken van een multivitaminensupplement.