Jodium is een belangrijk spoorelement voor de mens en komt van nature niet veel voor in onze voeding, daarom wordt het aan sommige producten toegevoegd gedurende het productieproces.
Wat is de functie van jodium?
Jodium is belangrijk voor de schildklierhormonen. Deze hormonen zorgen voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling.
Waar zit jodium in?
Veel jodium bevat onze voeding niet, daarom wordt er aan bepaalde producten jodium toegevoegd. Voorbeelden hiervan zijn ontbijtgranen, brood, broodvervangers, keukenzout, dieetzout, bakkerszout en zout in vleeswaren. Producten die wel jodium bevatten zijn zeevis zoals tonijn, makreel en haring. Ook in eieren, melk en melkproducten komen kleine hoeveelheden jodium voor.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jodium
De Gezondheidsraad is een onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan met als taak de regering en het parlement adviseren op het gebied van de volksgezondheid. De Gezondheidsraad geeft met de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) een aanbeveling hoeveel vitaminen en mineralen gezonde mensen dagelijks nodig hebben.
Voor jodium heeft de Gezondheidsraad geen Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden vastgesteld. Er is wel een bovengrens vastgesteld aan de inname per dag. Voor kinderen tot 3 jaar is deze grens gesteld op 200 microgram per dag. Kinderen tot 6 jaar mogen maximaal 250 microgram jodium innemen, kinderen tot 10 jaar 300 microgram. Voor kinderen tot 14 jaar geldt een maximum van 450 microgram per dag. Tieners tot 17 jaar mogen maximaal 500 microgram jodium per dag en voor volwassenen geldt een aanvaardbare inname van maximaal 600 microgram jodium per dag.
Voor een compleet overzicht van alle aanbevolen hoeveelheden vitaminen en mineralen per leeftijdscategorie kunt u kijken op de pagina’s die staan onder het kopje dagelijkse behoefte
Sommige mensen hebben een aangepaste behoefte aan vitaminen en mineralen door bijvoorbeeld leefstijl, zwangerschap of ziekte. Kijk voor de aangepaste vitaminen- en mineralenbehoeften op de pagina’s die vallen onder speciale behoefte
Het gezondheidseffect van te weinig jodium
In de schildklier wordt een voorraad jodium opgeslagen. Bij een jodiumtekort in de voeding wordt eerst deze voorraad opgemaakt. Mensen die zout gebruiken waar geen jodium aan toegevoegd is en die weinig tot geen brood eten, lopen het risico te weinig jodium via de voeding binnen te krijgen. Klachten die behoren bij een tekort aan jodium zijn:
- Trage schildklierwerking
- Opgezwollen schildklier (struma of krop genoemd)
- Vocht vasthouden
- Gewrichtsklachten
- Snel koud hebben
- Vergeetachtigheid
- Spierpijn
- Verminderd denkvermogen bij volwassenen
- Groeiachterstand bij kinderen
- Verminderd leervermogen bij kinderen
- Dwerggroei (zeldzaam)
Het gezondheidseffect van te veel jodium
Alleen mensen met een jodiumtekort en/of een schildklierafwijking kunnen gevoelig reageren op een grote hoeveelheid jodium. Het kan de werking van de schildklier (verder) verstoren met klachten als: slapeloosheid, nervositeit, gewichtsverlies en toename van de eetlust als gevolg.