Fluoride wordt ook wel fluor genoemd en is een spoorelement. In pure vorm is fluor een giftig gas, in onze voeding is het aanwezig in gebonden vorm aan natrium of calcium. Deze vorm wordt fluoride genoemd en is niet giftig.

Wat is de functie van fluoride?

Fluoride is aanwezig in de tanden en botten. Het is een natuurlijke stof die de tanden en kiezen minder kwetsbaar maakt voor zuuraanvallen van bacteriën en daarmee tandbederf tegen gaat. Voor zover bekend heeft fluoride in ons lichaam geen andere functies.Fluoride

Waar zit fluoride in?

In bijna alle voedingsmiddelen zit een kleine hoeveelheid fluoride. In thee en zeevis zit relatief veel fluoride. Zelfs in ons drinkwater zit een kleine hoeveelheid fluoride.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid fluoride

De Gezondheidsraad is een onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan met als taak de regering en het parlement adviseren op het gebied van de volksgezondheid. De Gezondheidsraad geeft met de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) een aanbeveling hoeveel vitaminen en mineralen gezonde mensen dagelijks nodig hebben.

Voor fluoride heeft de Gezondheidsraad geen Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden vastgesteld. Er is wel een bovengrens vastgesteld aan de inname per dag. Voor kinderen tot 3 jaar is deze grens gesteld op 1,5 milligram per dag. Kinderen tot 8 jaar mogen maximaal 2,5 milligram fluoride innemen en kinderen tot 14 jaar maximaal 5 milligram per dag. Voor volwassenen geldt een aanvaardbare inname van maximaal 7 milligram per dag.

Voor een compleet overzicht van alle aanbevolen hoeveelheden vitaminen en mineralen per leeftijdscategorie kunt u kijken op de pagina’s die staan onder het kopje dagelijkse behoefte

Sommige mensen hebben een aangepaste behoefte aan vitaminen en mineralen door bijvoorbeeld leefstijl, zwangerschap of ziekte. Kijk voor de aangepaste vitaminen- en mineralenbehoeften op de pagina’s die vallen onder speciale behoefte

Het gezondheidseffect van te weinig fluoride

De voeding bevat niet voldoende fluoride om tandbederf tegen te gaan. Het advies is daarom om fluoride in de vorm van tabletten te gebruiken en/of een tandpasta met fluoride.

Het gezondheidseffect van te veel fluoride

Een te hoge inname van fluoride gedurende een lange periode kan de volgende klachten geven:

  • ‘Zebratanden’, dit zijn bruine strepen en vlekken op de tanden
  • Hoofdpijn
  • Buikpijn
  • Pijn aan de ogen
  • Pijn aan de huid
  • Aantasting van de nieren
  • Aantasting van de botten
  • Aantasting van de zenuwen
  • Aantasting van de spieren